Beste 200- uur yoga opleiding in Rishikesh India.

Tijdens mijn wereldreis had ik de grote vraag ‘Wie ben ik nou eigenlijk?’.

Ik zocht naar meer betekenis in het leven. Tijdens mijn wereldreis vertelden meerdere mensen mij over Triguna ashram. Ze vertelden mij dat wanneer ik yoga zal leren, ik dichter bij mij zelf zal komen. Ik wilde yoga vanuit authentieke wijze leren. Hierdoor wist ik dat ik naar de geboorteplek van yoga moest gaan (Rishikesh).

Het aantal keren dat ik hiervoor yoga had gedaan, kon ik op 2 handen tellen. Ik dacht dat ik me klaar moest voelen om een yoga docent te worden. Daarnaast was ik heeeeel erg zenuwachtig om naar India te gaan omdat ik bang was om me onveilig te voelen. Ik was ook onzeker of mijn Engels wel goed genoeg zou zijn om een opleiding te volgen.

Maar niets van wat ik dacht bleek waar te zijn!

Triguna is een erkende ashram die erkende certificaten uitreikt. Daarnaast hebben ze meer dan duizend erkende certificaten aan studenten afgegeven. De Ashram is op een prachtige locatie in de natuur waardoor je uit het lawaai van de typische Indiase getoeter en drukte bent en je optimaal kunt focussen op je eigen proces en training. Tijdens mijn training maakte we leuke uitstapjes naar de stad en krachtige spirituele plaatsen en mediteerde we aan de ganges en op een berg met sunrise.

Tijdens de yoga docenten opleiding leerde ik:

  • Hatha yoga
  • Ashtanga yoga
  • Deels Vinyasa yoga
  • Pranayama
  • Yoga filosofie/ethiek/leefwijze
  • Anatomie 
  • psychologie
  • Methodisch lesgeven
  • Purification Kriya’s (detoxing programma)
  • Mudras
  • Mantra chanting
  • Bandhas
  • Meditatie

De accommodaties zijn eenvoudig. Er is keuze tussen het delen een kamer of een privé-kamer boeken. Ik verbleef met een andere dame op de kamer en wij zijn zulke goede vrienden geworden dat we elkaar ‘sisters’ noemen. Nachten hebben wij tot in de late uren gekletst en gelachen om vervolgens moe in de ochtend bij het mantra zingen te zitten. Haha, ag was het wel waard!

Het eten is echt GE WEL DIG! Echt yogi eten. Gezond, direct uit de tuin, voedend en vega met optie voor vegan. Ik lieg niet als ik zeg dat ik zelfs alleen voor het eten daar wil verblijven. Neem trouwens een waterfles mee. Deze kan je daar vullen. No worries, het water kan je drinken.

Tijdens de opleiding kreeg ik les van ervaren instructeurs. Bekijk vooral hun website om kennis te maken met de docenten. Ik vond het fijn dat de docenten mij individuele aandacht gaven wanneer ik moeite had met een asana (pose). Daarnaast was er niveau verschil in de groep en de docenten wisten precies hoe zij aandacht konden geven aan elke student.

Ik had last van veel onrust zowel fysiek als mentaal. Ik kon niet goed stilzitten of stoppen met denken. Tijdens de opleiding kreeg ik de mogelijkheid om die onrust er soms even goed uit te gooien, wat veel ruimte gaf. Toch kwam er vaak weerstand omhoog en vergeleek ik mezelf met anderen. Hier werd ik me bewust van waardoor ik gezonder kon kiezen waar mijn aandacht naartoe ging. Daarnaast ervaarde ik voor het eerst, complete ‘rust’, ging mijn huid weer glanzen, viel ik af en ervaarde ik een gevoel van ‘thuiskomen in mezelf’. Niet meer wegrennen! Gewoon met mezelf kunnen zijn in wat voor situatie dan ook.

Even een persoonlijk verhaal, ik heb me vroeger veel alleen gevoeld. Niet gewoon alleen, maar intens alleen. Alsof een deel van mij miste. Later kwam ik er achter dat dit kwam doordat ik een tweelingziel ben. Mijn moeder had namelijk een tweede kamer in haar placenta en daar zou eigenlijk mijn broertje geboren moeten worden. Ik was altijd maar aan het zoeken hoe ik met dit verdriet om kon gaan. Tijdens mijn opleiding vond ik hier rust in. Dit was voor mij een hele grote troost!

Tijdens de opleiding leerde ik hoe yoga veelal een leefwijze is en hoe ik via de richtlijnen vanuit Patanjali een balans kan vinden tussen lichaam en geest om mijn spiritueel bewustzijn te ontwikkelen. 

De opleiding gaf me meer stabiliteit en zelfvertrouwen. Mijn doel was niet om een yoga docent te worden maar inmiddels geef ik yoga les tijdens de reizen die ik begeleid. Het yoga pad heeft de mogelijkheden op spiritueel pad voor mij geopend waardoor ik nu les geef in Reiki, tarotkaarten en soundhealing. Veel van de anderen studenten zijn na de 200 uur nog een verdiepings opleiding van 300 uur ingegaan. Zij zijn inmiddels professionele docenten en geven les. Triguna bied ook de 300 uur opleiding aan. De 300 uurs opleiding is een deelse herhaling van de 200 uur + extra.

Mijn advies voor wanneer je overweegt om een yoga opleiding te volgen:

Schrijf punten op die voor jou belangrijk zijn voor het overwegen van een opleiding. Denk aan: Prijs, erkendheid, locatie (rust of drukte), authenticiteit, docenten etc. Vergelijk deze vervolgens met verschillende scholen offff doe het zoals ik het deed; je gevoel volgen want er is een reden waarom je je meer aangetrokken tot een school voelt!

Daarnaast wil ik je echt adviseren je niet door je angsten van India tegen te laten houden. Helaas heeft het land een mindere reputatie, maar de school begeleidt de studenten goed en hanteert veiligheid. Je kan worden opgepikt vanaf het vliegveld zodat je eerst even kan acclimatiseren in Rishikesh. Daarnaast staan ze altijd voor je klaar als er iets is! Zo kwam er wel eens een Ayurvedische dokter of masseur langs tijdens de opleiding.

Hou er rekening mee dat je altijd ziek kan worden. India is gewoon anders dan thuis. Weet dat je ook door een cleansing proces gaat met yoga en detoxing. Het kan zijn dat je lichaam dit tijdens de opleiding er door middel van ziekte uit wilt gooien.

Ik heb me geen enkel moment onveilig gevoeld en ben niet ziek geworden tijdens de opleiding.

Dankzij de yogaopleiding ging mijn spirituele pad open, leerde ik diep te connecten met mezelf en anderen en voel ik meer betekenis in mijn leven.

Triguna straalt authenticiteit van yoga uit en dit voel je in alles.

Mocht je je willen opgeven voor de opleiding of wil je graag met mij sparren over mijn ervaringen?

Stuur me dan een berichtje via Instagram. Ik vind het erg leuk om met je mee te kijken!

Daarnaast kan ik rond de €100,- korting op de volledige opleiding voor je regelen. Scheelt weer!